Ticker

6/recent/ticker-posts

Advertisement

Responsive Advertisement

MOĞOLİSTAN - ÖTÜKEN - ORHUN - DUHA TÜRKLERİ 2025


Buluşma Yeri: Ulaanbaatar Havaalanı
Duha Türklerine bu kamyonla gideceğiz.

Türsab No: 13476

Çağ: 04 Ağustos - 19 Ağustos 2024
Kutlu Orhun Irmağı arkamda...
Gezilerimiz maddi kazanç amaçlı olmayıp, ata topraklarıyla, atalarımızın bıraktıklarıyla binlerce yıl sonra buluşma, onların ruhlarını ziyaret amaçlıdır. 
Arakarumızın bıraktıkları...

Ücretlendirme: 1800 dolar.

Ücretin içinde olanlar:
Uçuşlar dışında Moğolistan'daki tüm ulaşımlar, konaklamalar, rehberlikler, kahvaltılar.
Duha Türkleri Yaylasında...

Yemekler 5-15 dolar arasıdır.

Kapora 900 dolardır. Kapora ile kalınacak yerler, araçlar, türlü geziler organize edilecektir.
6x6 kamyonumuz...

Sayımız en az 8 kişiye ulaşıldığında kaporalar istenip uçak biletleri aldırılacaktır. Kapora alınmadan kayıt yapılmamaktadır.
Katılımcılar, tüm planlamalarını yaptıktan sonra karar vermeliler. Kaporalar ödendikten sonra geri dönüşü yoktur. Orada hep aynı yerde değil, sürekli olarak yer değiştireceğimiz için farklı yerlerde konaklayacağız. Araçlara, rehberlere, kalma yerlerine ayrı ayrı kaporalar ödenecek. Haliyle, telefonun bile çekmediği yerlerde bunları geri toplamak mümkün olamayacaktır. Ayrıca ücretleriniz tugrik'e (tuğruk) çevrildikten sonra buralara dağıtılacak olup zaman içinde değer kaybedecektir. Özetle kaporalar yanar.
Ulaanbaatar'da kakacağımız otel.

Bu gezi Türk tarihi, kültürü ve doğa gezisidir.

Bu gezi Uzman Türkolog Mehmet Gültekin tarafından enforme edilmektedir. O sizin gönüllü kılavuzunuz olacaktır.

Ulaanbaatar'a erken gidebilir; dönüşü geç yapabilirsiniz. 

Biletler açılır açılmaz alınacaktır. Hazır olun.

Yollar kötü. 4x4 konforsuz araçlarla yol gideceğiz. Daha doğrusu yol falan yok. Dağ, tepe yorulacağımız etkinliklerdir. Kafalar tavanlara vurabilir. Araçta uyumak yasak. Şaka yapmıyorum.

Gezimizin şartları da var tabi:

İnançlara saygılı olmak, tebliğci (misyoner) olmamak, uyumlu olmak, anı yaşamak, bulunduğu ortamla bütünleşme çabasında olmak, kırıcı olmamak, köprüleri yıkmak değil, oradaki kişilerle köprüler kurmak amacında olmak, kendisini koca bir ulusun temsilcisi olarak görmek ve yapacağı hataların ulusunun hanesine yazılacağını bilmek, kendini anlatmamak, onları öğrenmeye çalışmak, kırsalda pazarlık yapmamak, kentlerde pazarlığın tadını kaçırmamak... Kullandığımız araçları terk ettiğimizde araçlarda çöp bırakmayacağız. Konfor beklentisi olanların, yorulmayı göze alamayanların, gelmemesi gereken bir etkinliktir. Çok yorulacağız. Paramızla rezil oluyoruz demek yasak. Ben şöyle hastayım, bende kapalı yer fobisi var... hep önde oturayım demek yasak. Böyle kişiler gelmemeli. Kronik rahatsızlığı olanlar bunu firmaya bildirmeli. 
Ben onunla aynı odada, gerde (keçe çadır) yatmam diyenler, dışarıda kalır. Yerini beğenmeyenlerle hem ben hem de yerel kılavuzunuz kesinlikle ilgilenmez. Beğenmiyorsa kendisi başının çaresine bakmalıdır.
Gezi esnasındaki yaralanma, sakatlanma, ölüm, hastalanma gibi durumlarınızda tatiltreni, yerel rehberler, Mehmet Gültekin, şoförler, hiçbir kişi ve kurum sorumlu değildir. Gelenler bunu kabul etmiş olarak gelirler. 
Taladığınız yerin şartlarını orada aramayınız, oranın şartlarını kabullenerek geliniz. 
Ayrıca katılımcılara göndereceğimiz sözünü ettiğim sorumlulukla ilgili matbu taahhütnameyi katılımcının kendisinin, eşinin, çocuklarının veya anne babasının topluca imzalayıp firmaya ulaştırması gerekmektedir.

Başkent dışında yemek seçme şansımız yoktur. Ne verirlerse yiyeceğiz.

Herkesin yanında her zaman bisküvü, çikolata, ekmek vs olacak. Acıktığınız zaman en yakın yeme yeri saatlerce uzakta olacaktır.

Araçlarımız 14 kişilik olup her araca duruma göre 7'şer 8'er kişi bineceğiz. Çünkü gidilecek yollar oldukça kötü. Geziye katılanlar Ulaanbaatar, Ötüken'de (Arhangay, Övürhangay ve Bulgon) görülebilecek hemen hemen her yeri göreceklerdir.

Etkinlik bitiminde Ulaanbaatar'da (harika bir kent) 1 gün kalacağız.



6. Gün: Orhun'da kahvaltımızı yaptıktan sonra İh-Tamir'e doğru yola çıkacağız. Övürhangay'dan (Ön Hangay) Arhangay'a (Arka Hangay) gideceğiz. Güzel yol manzaraları eşliğinde Türk kahvesi molaları vererek gideceğiz. Arhangay'ın başkenti Çeçerlek (Çiçekli) kentindeki ulusal müzeye gideceğiz. Burada Birinci Göktürk Devleti anıtı olan Bugut Yazıtını göreceğiz. Bu yazıt, Orhun yazıtlarından 140 yıl daha eskidir. Sonra Taikhar Chuluu adlı eski kutsal büyük taşın (yazıtın) yanında İh Tamir ırmağının kenarında ger kampta konaklayacağız. Yol toprak olduğu için öğlen yemeği dahil 7 saat sürecek.

7. Gün: İh Tamir'de kahvaltı sonrası yola çıkıyoruz. Bu gün Türk tarihinin pek bilinmeyen, görünce buralar neden bilinmiyor diyeceğiniz müthiş tarihimizin kalıntılarını ve sanatını göreceğiz. İki tane çok ilginç kurgan alanı göreceğiz. Çok büyük bir kurgan ve çevresinde düzgün bir biçimde sıralanmış binlerce küçük kurgandan oluşan bir savaş sonrası gömüt alanını göreceğiz. Bizim atalarımızın gömütleri. Onlarca Türk dikilitaşlarını bir arada göreceğimiz Amiin geyik taşlarını göreceğiz. Buradan 2. Göktürk Devleti'nin kurulduğu yer olan (Ötüken'in kalbi) Şiveet Ulaan'ı göreceğiz.
 O gün gezimiz boyunca konaklama yerlerimiz içindeki en kötü yerde, Hanuy Raşanii'de konaklayacağız. Daha iyisi yok.
 
8. Gün: Sabah 8’de hareket edip Uran Toğoo yanardağında doyumsuz manzaralar göreceğiz. Bu yanardapdan 80 km batıya giderek Hutag Undur ilçesinde bulunan, Selenge Irmağı kenarındaki Mukan Kağan'ın emri ile yapılmış olan Bi Bulag kale kalıntısını göreceğiz. Aynı gün Bulgan kenti yakınlarında konaklayacağız.

9. Gün: Mörön'e hareket edeceğiz. Mörön'deki müzeyi ziyaret edeceğiz. Aynı gün Mörön'de konaklayacağız.

10. Gün: Mörön'den tüm gezinin en zor yolculuğu başlar. 15-17 saat sürecek yol olmayan yerlerden geçecek manzaralı ve zor bir yolculuğa çıkacağız. Gece 23:00 gibi Akköl'e (Tsagannuur) ulaşmış olacağız. Akköl'de geceleme.

11. Gün: Duha Türklerinin bulunduğu yaylanın uzaklığına göre sabah 6x6 kamyonumuzla (kasası oyobüs koltuklu) tayga yolculuğu başlar. Aynı gün Duha Türklerine ulaşacağız. Hangi safariye giderseniz gidin böyle bir yolculuk yapmamışsınızdır. Bataklıklar aşıp, muhteşem manzaralarda deli bir yolculuk olacak. Yolculuk sırasında uyumak yasak. Uyuyan yaralanabilir. Aynı gece Duha çadırlarında geceleme.

12. Gün: Ren geyiklerinin homurtusuyla güne uyanma. Öğle sonrası, geri dönüş başlar. Akşama Akköl'de aynı yerde konaklama. 

13. Gün: Mörön'e doğru 16-17 saatlik geri dönüş başkar. Akşam Mörön'de aynı yerde konaklama. 

14. Gün: Mörön'den Ulaanbaatar'a yolculuk başlar. Gece Ulaanbaatar'da otelimize yerleşme. 

15. Gün: Cengiz Han Müzesi, Dinazorlar Müzesi ve Kara Pazar gezisi.

16. Gün: Dönüş günü.

Tüm konaklamalar, tüm kılavuzluklar, uçuşlar dışında tüm yolculuklar ücrete dahildir. (Müze girişleri, yeme içme ve özel harcamalar dışında) Kahvaltı dışındaki yeme içmeyi herkes kendi cebinden yapacaktır. Yemeklerin fiyatı 5 -15 dolar aralığındadır. Kahvaltılıklarımızı -orada olmadığı için- dileyenler yanında götürebilir. Ben öyle yapıyorum. Zeytin, kaşar, pekmez, tahin götürüyorum.

İletişim: Mehmet GÜLTEKİN (Uzman Türkolog)


Whatsapp: +90 543 698 26 98

styxdiablos@hotmail.com

Yorum Gönder

0 Yorumlar